Tandvleesbehandeling

 

Gingivitis en parodontitis: 

Een ontsteking van het tandvlees komt in verschillende varianten voor. De lichte variant is gingivitis, met geïrriteerd of bloedend tandvlees als symptoom. De zwaardere variant is parodontitis. Hierbij bloedt het tandvlees en trekt het zich terug.

Gevolgen van parodontitis 

Doordat het tandvlees de tandhalzen niet meer goed omsluit zijn de tanden minder goed beschermd tegen bacteriën. Door plaque en tandsteen niet te verwijderen kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten in het kaakbot.

Hoe word parodontitis behandeld? 

Is de diagnose parodontitis bij u vastgesteld? Dan is het aan te raden om een tandvleesbehandeling te ondergaan. Bij tandvleesbehandeling nemen we eerst een volledige status op, waarmee wij u per tand en per kies kunnen laten zien wat de problemen zijn. Dat houd in dat de diepte van de pockets, oftewel de smalle ruimtes tussen het tandvlees en uw tanden en kiezen nauwkeurig gemeten worden.

De status is erg belangrijk. Het word als een meetinstrument gebruikt om te kijken in hoeverre de behandeling resultaat heeft en of er wellicht bijsturing nodig is. Het geeft inzicht in o.a. de conditie van het tandvlees en is het uitgangspunt voor het behandelplan.

Na het opnemen van een status, worden de verdiepte pockets grondig gereinigd. Als u liever een verdoving wil is dat geen enkel probleem. Het is doorslaggevend dat u zo prettig mogelijk in de behandelstoel zit. Bij vervolgafspraken worden de pockets weer gemeten en gecontroleerd. Waarschijnlijk zijn ze een stuk minder diep. Dat betekent dat het tandvlees zich herstelt. En ik bespreek met u of u nog een behandeling nodig heeft of dat u nog een aantal keer voor controle komt.